2007-2008


Sportmászó diákolimpia országos döntő

2008 01. 19. Kiskunfélegyháza


A kiskunfélegyházi csapat ismét bizonyított!

Az Országos Diáksport Szövetség A 2007 májusi közgyűlésén bejelentette, hogy a sportmászást a saját versenyrendszerébe emeli. Ehhez nagyon sokat kellett dolgozni, hogy a verseny híre eljusson a legmagasabb fórumokhoz. A kiskunfélegyházi Darvas Szabadidő, és Diáksport Egyesület Fábián József vezetésével már 1993 óta építi, fejleszti a falat, és szervez versenyeket a Darvas Iskola tornatermében. Az alföld közepén létrehozott mászóhely, egyre komolyabb, elismerést vívott ki magának, mind a fal szerkezete mind a fogások minősége, nem beszélve a verseny szervezettsége és a lebonyolítás profizmusa területén!

Nem volt ez másként a 2008-as döntőn sem.

Igaz hogy a szervezők szívverése is megállt, amikor a nevezési határidő lejárta előtt két nappal még csak 24 név ált a listán. A nevezés, nem tudni mi okból (figyelmetlenség, nemtörődömség más emberek munkájának figyelmen kívül hagyása). Az utolsó, és az utolsó utáni pillanat után azért123 indulóra szaporodott, amiből a verseny napján 114 fő regisztráltatta magát. Itt kell megköszönni, hogy a szövetség nagyon rugalmasan ált a feladathoz! A szervezők ismételten bizonyították rátermettségüket, mert jól megépített utakkal nagy létszámú versenyrendezőséggel, gyönyörűen berendezett teremben fogadta az indulókat. Nagy megtiszteltetés volt, hogy Babcsán Gábor elfogatta a meghívásunkat, és különösen nagy megtiszteltetés, hogy az MDSZ elnöke Deák György Úr, valamint főtitkára Szlatényi György Úr is jelen volt, illetve a versenyzők az utóbbitól vehették át jól megérdemelt érmeiket! Míg az okleveleket Burucs Máriától az MHSSZ szakági vezetőjétől. A tornaterem zsúfolásig megtelt versenyzőkkel, kísérőkkel, és érdeklődőkkel! A kiírásnak megfelelően 9 órakor a Himnusz közös eléneklésével kezdetét vette a 2007-2008-as tanév Sportmászó Diákolimpia Országos Döntője. A jól megtervezett és megépített utakon egyszerre mászta a selejtezőket mind a hat korcsoport. A szervezettségnek köszönhetően nem volt üres járat, míg az utak kellőképpen szétszórták a versenyzőket.

A profi előkészületeket mi sem bizonyítja jobban, hogy nem kellet szuperdöntőt rendezni, illetve nem volt holtverseny. A verseny ideje alatt jó hangulatban kellemes zenei aláfestéssel követték az érdeklődők, hogy mi történik a mászófalon. Miközben az utakat építő két fiatal (bár már évek óta dolgozunk közösen az itt versenyzők megelégedettségére Szalai Dáviddal, és Duksa Kovács Józseffel) érdeklődve figyelte hogyan oldják meg az általuk elgondolt és megvalósított feladatokat. Az iskola BÜFÉ-vel várta a jelenlévők sokaságát! Barátok versenyzők kísérők beszélték meg az elmúlt év történéseit, A verseny szervezettségét tükrözi ,hogy az induló versenyzőkön kívül senki sem mászott falra az idegeskedéstől. A rendezők mivel a sportág kikerült a TB „baráti” köréből, felelősség biztosítást kötöttek és orvosi felügyeletet is biztosítottak. Mindennek köszönhetően a közel 300 mászás ellenére 16 órakor kezdetét vette az ünnepélyes eredményhirdetés! A távozók elismeréssel nyilatkoztak, és gratuláltak a verseny rendezőjének valamint az általa felkészített nevelőknek, akik ilyen nagy létszámban áldozták fel szabad idejüket, hogy mindenki elégedetten jó hangulatban hagyhassa el a verseny helyszínét. Köszönjük Kiskunfélegyháza, Köszönjük Darvas SZ.D.S.E !

Fábián József
D.SZ.D.S.E. elnök