Kezdőlap

Honlapunk 1024 x 768-as felbontásra optimalizálva!

Üdvözöljük a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola honlapján!Petőfi és Tamási Áron nyomában Erdélyben I.

HAT-KP-1-2022/1-001262 2023. május 30- 2023. június 4.

Szakmai beszámoló
Bakancstúra Petőfi és Tamási Áron nyomában

HAT-KP-1-2022/1-001388 2023. június 06-11.

Szakmai beszámolóA Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola intézményvezető állására benyújtott pályázat, az alábbi linken érhető el: PályázatPályázati felhívás a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola intézményvezető állására. A pályázat elérhető a következő linkre kattintva: https://kozszolgallas.ksz.gov.hu/JobAd/Info/3783Határtalanul pályázat: Bakancstúra Erdélyben

HAT-20-01-0429
2022. május 24-29.
Szakmai beszámoló

A pályázat rövid bemutatása:

Iskolánk 7. évfolyamos tanulói 6 napot töltöttek a történelmi Magyarország dél-keleti részén. A „Bakancstúra Erdélyben” Gyergyóújfalu és környékének természeti csodáitfedezte fel, valamint magyar-magyar kapcsolatok építésének jegyében magyar nyelvű iskolákat is meglátogattak. A tanulmányi kirándulás előtt a diákok megismerkedtek az erdélyi magyarsággal közös múltunk történelmi, földrajzi vonatkozásaival. Utazásuk során pedig a sokszínű, változatos programokon, túrákon gyarapíthatták földrajzi és biológiai ismereteiket, valamint több kiemelt jelentőségű történelmi és kulturális helyszínen jártak, ahol az emlékezés koszorúit is elhelyezték, tisztelegve ezáltal nemzetünk nagyjai előtt.
Ezt követően értékeltük a tapasztalatokat és az élményeket.

Előkészítő szakasz:

Ennek keretében a tanulók megismerkedtek a trianoni béke miatt határon túlra került magyarság helyzetével, különösen az erdélyi magyar nemzetiség által lakott területekkel és az itt található történelmi és kulturális emlékekkel. Változatos tanulásszervezési eljárásokkal készítettük fel tanulóinkat az utazásra: érintettük az illendő viselkedés szabályait, ill. felosztottuk a tanulók között az egyes programismertetőket (melyet a helyszíneken kiselőadás formájában elő is adtak)

Az utazás bemutatása:

1. nap (2022.május 24.)
Utazásunk első állomása Arad, ahol az aradi vértanúk emlékművét koszorúztuk meg. Déván, megtekintettük a felújítás alatt álló várat. Majd Gyulafehérváron látogattuk meg a püspöki palotát és a székesegyházat. Vajdahunyadra látogattunk, ahol a Hunyadi várat megcsodáltuk kívülről és belülről egyaránt. Végül Segesváron, a testvériskolánkban tettünk látogatást és találkozhattak ottani diákokkal, tanárokkal is. Elmentünk a diáklépcsőhöz, felmentünk az óratoronyba is, majd a várban tettünk egy nagyobb sétát.
Este elfoglaltuk szállásunkat Gyergyóújfalun.

2. nap (2022.május 25.)
Korondon megismerkedtünk a helyi kézműves mesterségekkel és mestereikkel: sófeldolgozás, taplászás, sajtkészítés és a fazekasság. Ez utóbbit minden gyerek ki is próbálhatta és saját készítésű kerámiákkal tértek haza. Ezen kívül hasznos ismereteket is szereztek a diákok a székelykapuk motívumainak jelentéséről. Szejkefürdőn sétát tettünk Erdély híres épületeinek makettjei között. Majd Orbán Balázs sírjához mentünk a székelykapu sor alatt, ahol az emlékezés koszorúját is elhelyeztünk. Utunk következő állomása a székelyudvarhelyi szoborpark volt. Itt a történelem szakos kolléga segítségével felelevenítették a diákok történelmi ismereteiket, valamint koszorút helyeztünk el II. Rákóczi Ferenc szobránál. A hazafelé úton megálltunk Zetelakán, a víztározónál, ahol megcsodáltuk a Libán-hegység vonulatait is.

3. nap (2022.május 26.)
Reggel az Elekes Vencel Iskolában kezdtük a napunkat: az igazgató úr bemutatta nekünk az iskolát, annak jellegzetességeit, majd egy focimeccsen mérték össze erejüket és ügyességüket a fiúk. A Súgó-barlanghoz vezető úton túráztunk, majd annak cseppkövei között folytattuk utunkat. Ezután a Gyilkos-tó és a Békás-szoros látnivalóit csodáltuk meg, a függőhídon való átkelés pedig különösen nagy élményt jelentett. Este táncházban ismerkedtünk meg erdélyi népdalokkal és táncokkal, viszontláthattuk a diákokat is az iskolából. Nagy sikere volt ennek a programnak is diákjaink körében.

4. nap (2022.május 27.)
Ezt a napot, teljes egészében a Csicsaj-hegységben töltöttük. A vadászháznál megkóstoltuk a helyben sütött kürtős kalácsot, majd a Natura 2000 program keretében védelem alá vett növény- és állatvilággal ismerkedtünk meg egy túra keretében. Idegenvezetőnk segítségével-aki egyben a falu polgármestere is-bejártuk a medvék élőhelyét is, sok érdekességet tudtunk meg a vidék élőlényeiről.
Fakultatív tevékenységként a Libán-hegység külszíni andezitbányáját tekintettük meg, kőzetet is gyűjtöttünk.
A nap zárásaként szalonnát sütöttünk és megkóstolhattuk a medveszalámit is.

5. nap (2022.május 28.)
Brassóban túráztunk a Hétlétrás vízesésnél, majd következő úticélunk a Szent Anna-tó volt, átsétáltunk a Mohos tőzeglápon is, miközben idegenvezetőnk bemutatta a vulkáni tevékenység rejtelmeit és a különleges növényvilágot. Csikszeredán, a Mikó várban is látogatást tettünk.

6. nap (2022.május 29.)
A szállásadóktól való búcsúzást követően elutaztunk Tordára, a sóbányába, ahol idegenvezetésben is volt részünk. Megcsodáltuk a különleges látványt, a panorámaliftből is. A buszból a Tordai-hasadék tárult elénk Kolozsvár felé haladva. A város főterén, a Szent Mihály templom előtt álló Mátyás király szobra előtt tisztelegtünk és koszorút is helyeztünk el. A Király-hágó érintésével vettünk búcsút Erdélytől. Mielőtt Magyarország területére léptünk, -habár ez nem volt tervezett program- tettünk egy kitérőt Nagyszalontán és koszorút helyeztünk el Arany János szülőházánál.
A pályázat beadásakor tervezett programon az időjárási viszonyok alakulása miatt változtattunk. (3. és 4. nap cseréje)

Értékelő szakasz:
A tanulók prezentációs előadást tartottak a programelemekről, a fogadó családok vendégszeretetéről, a tapasztalt magyarságtudatról. Bemutatták az elkészült kerámiáikat és fotókat, videókat a helyi diákokkal szervezett programokról. Élménybeszámolót tartottak az alsóbb évfolyamos diáktársaiknak.
Képek

Rákóczi útján Erdélyben
6HAT-19-01-0791
(2022.május 16-21)

A pályázat bemutatása
A Határtalanul Program legfőbb célja, hogy a nemzeti összetartozást kialakítsa, erősítse a gyerekekben. Ezért az állam osztálykirándulások támogatásával lehetőséget teremt arra, hogy tanítványaink találkozzanak kint élő magyarokkal. Cél, hogy megismerkedjenek a szokásaikkal, történelmükkel, a természeti kincsekkel, kultúrájukkal. A Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola Erdélyt választotta úticélul.

Előkészítő óra (május 9.)    
Ezen az órán a gyerekek megismerkedtek az 1. világháborút lezáró trianoni békeszerződéssel, a határokon túlra került magyarság kisebbségi helyzetével. Erdély történelmi, kulturális emlékeiről, helyszíneiről, híres személyekről, eseményekről hallgattak előadást. Térképen megkerestük a földrajzi határokat, megnéztük a várakat, városokat, barlangokat. A diákok izgatottan várták az utazás napját. Előzetesen felosztották maguk között a program elemeit, és egyéni kutató munkával készültek fel a látnivalókból. Az utazás alatt minden alkalommal ők tartották az adott nevezetesség előzetes ismertetését. Külön felhívtuk a tanulók figyelmét, a kulturált viselkedés fontosságára és arra, hogy ők most egész Magyarországot és az iskolánkat fogják képviselni.

Az utazás
1. nap
Május 16.
Első napon a Déva-várába sajnos nem jutottunk be, mert építették a falakat és a feljárót, de tettünk egy sétát a környéken és a tanáraink előadást tartott a helyi nevezetességekről, a Kőmíves Kelemen balladához kapcsolódóan.
Vajdahunyad településen a vajdahunyadi várba sem tudtunk bemenni, mert 12.00-kor nyitotta ki kapuit, mi pedig 9.00-re értünk oda. De kívülről megcsodáltuk a várat, amennyire lehetett körbe jártuk. A történelem tanárunk pedig érdekes eseményekkel egészítette ki a látnivalókat.
Gyulafehérváron meg tudtuk nézni a Szentháromság-katedrálist, ez az ortodox  templom lenyűgözte a gyerekeket. Majd megtekintettük a katolikus templomot is (itt Hunyadi János síremlékénél róttuk le a kegyeletünket, és együtt emlékeztünk a gyerekekekel a nándorfehérvári hősünkről). Ezen kívül még sok híres személy sírját megtaláltuk a templomban, megbeszéltük közben a hozzájuk fűződő történelmi eseményeket. Ezután sétát tettünk a belvárosban.
 Majd Segesváron a testvériskolánkkal találkoztunk, kellemes volt, hogy régi ismerősként fogadtak bennünket.
 A segesvári Vár valóban olyan volt, mint egy kis ékszerdoboz.
Itt volt két óránk, hogy sétáljunk az óvárosban, vásároljunk, fotózkodjunk.
Ezután elfoglaltuk Szárhegyen a szállásunkat.

2. nap
Május 17.
Eredetileg Csicsaj-hegy volt betervezve, de az egésznapos eső miatt a negyedik nappal felcseréltük. Voltunk Korondon, ahol előadást tartottak nekünk a toplász kézműves mesterségről. Megtudtuk, hogy a nyírfa tövén fejlődő gomba , a nyírfataplóból készítenek különböző használati tárgyakat, melyeket lehetett vásárolni is. Ez a kihaló mesterség igen érdekelte a gyerekeket. Közben az idegenvezetőnk megható előadást tartott a székelykapuk faragott motívumairól. Majd elmentünk egy korongkészítő műhelybe, ahol a gyermekek különböző kerámiákat készíthettek. Korond előtt a parajdi sóbánya termékeivel találkoztunk. Megtudtunk, hogy a só nemcsak főzésre való! Nagyon sok, különböző termék jótékony hatásával ismerkedtünk meg, melyeket meg lehetett vásárolni.
Farkaslakán megemlékeztünk Tamási Áronról, róla pont most 8.-ban tanultunk, így különösen érdeklődően figyelték a gyerekek. A koszorúzás után a milleneumi emlékműnél is megálltunk és megemlékeztünk Trianonról.
Még aznap megnéztük a Mini Erdély nevű kiállítást, ahol Erdély különleges épületeiről készült maketteket láthattunk. Ezután megkoszorúztuk Orbán Balázs sírját és végig sétáltunk az erdélyi kapuk alatt.
Székelyudvarhelyen megkoszorúztuk Bethlen Gábor sírját. Később fogyasztottunk egy cukrászdában különböző finomságokat. Utána visszatértünk a szállásra.

3. nap
Május 18.
Reggel az Elekes Vencel Általános iskolásokkal játszottunk egy focimeccset. „4-0”-ra mi nyertünk! A fiúk lelkesen játszottak, melyhez hozzájárult a lányok biztatása.
Utána mentünk a Súgó barlanghoz, ahol érdeklődve hallgattuk a barlang suttogását. Kicsit csúszós volt az út, ez okozott külön izgalmakat.
A Békás- szorosnál meredek hegyszirtjei mindenkit megbabonáztak, a túrában kellemesen elfáradtunk. Visszafelé megpihentünk a Gyilkos tó partján, ahol az idegenvezetőnk elmesélte, hogyan keletkezett ez a tó. Este még elsétáltuk a szállásunkon található Lázár kastélyhoz, ahol Bethlen Gábor gyerekeskedett.

4. nap
Május 19.
A Csicsaj-hegységben egy egész napos programban volt részünk.  Egy hosszú túra után megpihentünk a vadászháznál, ahol nagyon finom kürtös kalácsot ettünk. Energiával feltöltve indultunk el a meredek csúcsra! A túravezető olyan úton kísért minket, ahol idézem: „Itt nem vágunk ki egy fát sem, mert az ember le nem hozza! Itt nem lövünk le állatot, mert az ember le nem hozza!” Olyan túraútvonalon mentünk, ahol az állatok sétálnak. Miután teljesítettük a kihívást, a vadászháznál szalonnasütéssel fejeztük be a napot. A szállásra visszafelé úton megálltunk egy nagy andezit kőbányánál, melyet hamarosan bezárnak, mert fogytán van a jó minőségű kő. Abban gondolkodnak, hogy a megváltoztatott területre olyan turisztikai szabadidő központot építenek, mely elfeledteti a bánya múltját.

5. nap
Május 20.
Elmentünk a Szent Anna-tóhoz, ami gyönyörű volt. Le kellett sétáltunk egy hosszú hajtűkanyaros járdán, a tónál pedig kidőlt fákat másztunk meg. A mólóról halakat és ebihalakat figyeltünk meg, próbáltuk őket elkapni. Volt, akinek sikerült. Visszasétáltunk a hegy tetejére, ahol átmentünk egy a mohos tőzeglápos területre, ahol az idegenvezető elmesélte ennek a két területnek a keletkezésének történetét. Megismertette a lápos-vizes terület növényeit és érdekességeit. Izgalmas volt ezen a vizenyős területen cölöpökön sétálni. Ezután ellátogattunk Csíksomlyóra és bementünk a híres kegytemplomba. Izgalmas riasztásról kapott mindenki hírt, akinek be volt kapcsolva a telefonján a helyzetmeghatározása. A közelben betévedt egy medve és arra kértek mindenkit, hogy ne menjünk a közelébe. Medvét nem láttunk, de a gyerekek borzasztóan izgatottak lettek. Ezután  felmentünk a híres búcsúhelyre is, ahonnan gyönyörű volt a kilátás.

6. nap
Május 21.
Hazaindultunk, útközben megálltunk Marosvásárhelyen és megnéztük a Református templomot és a Kultúrpalotát. Ezután érkeztünk meg a tordai sóbányához. Az idegenvezető elmesélte a bánya történetét, majd az utasításnak megfelelő hangtani kísérletekkel egészítettük ki a beszámolót. 13 emelet mélyen pedig gyönyörködtük a hatalmas barlangszerű építményben. A panorámás lift egy időutazásra vitt minket. Ezután hazafelé megláttuk a tordai hasadékot és megismerkedtünk kialakulásának történetével. A legenda felkeltette kíváncsiságunkat, valóságban hogyan alakult ki ez a hasadék? Megálltunk Erdély kapujában a Király-hágónál, ahol még utoljára visszanéztünk.  

Értékelő óra
(május 27)
Ezen az órán a kiutazásban részt vett diákok álltak az iskola elé, ahol beszámolót tartottak az élményeikről, tapasztalataikról. Az alsóbb évfolyamosok kíváncsian hallgatták őket, csillogó szemük előtt már a saját leendő útjuk lebegett.  A pedagógusok itt is ismertették a trianoni határon túlra kerülés lényegét, valamint felhívták a figyelmet az elveszített természeti kincsekre, kulturális elemekre. A kiutazott diákok először saját beszámolóikat adták elő, az ott készített fényképekkel gazdagítva élményeiket. Majd a hallgatóság kérdéseikre is válaszoltak. Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. április 13., kedd

Beiratkozási tájékoztató https://drive.google.com/file/d/1uunuE4ENcUcCjr4j5mp3-qqpBEpPd_ok/view?usp=sharing

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. április 8., csütörtök

Kedves Ovisok! Újra a kézművességé a főszerep! Iskolanyitogató 4.

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. április 2., péntek

Kedves Ovisok! A testmozgás után, következzen az agytorna! Iskolanyitogató 3.

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. március 31., szerda

Kedves Ovisok! Egy kis testmozgás! Iskolanyitogató 2.

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. március 30., kedd

Az elmúlt hónapokban az iskolában hagyott ruhák megtekinthetők és elvihetők március 30-31-én 8-18 óráig!

Kedves Ovisok! Játékra hívunk Benneteket! Anyát vagy apát is hívhatjátok segítségül. Iskolanyitogató 1.

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. március 28., vasárnap

Kedves iskolánk iránt érdeklődő Szülők! Kedves Leendő Iskolások!
Szeretettel várjuk Önöket, Benneteket a Kiskunfélegyházi Darvas suliba! Elérkezett az idő, hogy közreadjuk a leendő elsős osztályfőnökök bemutatkozását!
(a képre kattintva tudhatnak meg többet a tanító nénikről)
Mariann néni Marcsi néni Orsi néni

Előzetes beíratkozás: Google űrlap

Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2021/2022. tanévre történő általános iskolai beíratásokra az alábbi időpontokban kerül sor:
2021. április 15. (csütörtök) 8.00 órától 19.00 óráig
2021. április 16. (péntek) 8.00 órától 19.00 óráig

Tanköteles gyermekét a szülő köteles a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni. (Nkt. 72. § (1) bek. b) pontja) A 19/2021. (III.10.) EMMI határozat alapján: Az óvoda és az általános iskola – a járványügyi szempontok figyelembevételével – beosztást készít a 2021/2022. nevelési évre, valamint a tanévre történő beiratkozás időpontjára vonatkozóan. Az óvodába és az általános iskolába elektronikus úton is be lehet iratkozni a 2021/2022. nevelési évre, illetve tanévre. A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt, elutasítás esetén a fenntartó Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója hivatott a felülbírálati kérelmet elbírálni.

Zsámboki Anna
tankerületi igazgató


Kedves Leendő Elsősök! Kedves Szülők! A Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola pedagógusai és diákjai sok szeretettel...

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. március 16., kedd

Kedves Leendő Beíratkozó elsős Szülők!
A 2021/2022-es tanévben beíratkozáskor dönteniük kell az Etika/hit-és erkölcstan tantárgy keretén belül gyermekük oktatásáról. Az alábbi linkekkel szeretnénk megkönnyíteni a választást az Önök számára!
https://youtu.be/l-TtvL_CgCQ https://drive.google.com/file/d/1L3QqwRj40axoFMPjN3xaK1FXYebkznvd/view?usp=sharing

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. február 20., szombat
Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. február 20., szombat

Iskolai Szépíró Verseny 2021. jan. 11-15. Hagyományainkhoz híven 2020. január 11-15 között bonyolítottuk le az Iskolai...

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. február 8., hétfő

Fájdalommal tudatjuk, hogy iskolánk pedagógusa Bertalan Márta testnevelés szakos tanár, az 5.a osztályfőnöke 2021.01....

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. február 3., szerda

Iskolánk jelentős anyagi támogatásban részesült az NTP-TFJ-19 pályázat keretein belül különböző tehetségterületek...

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. január 13., szerda

NTP-TFJ-19 pályázat képekben.

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2021. január 22., péntek

Advent a Darvasban 3. rész https://youtu.be/iZz_wlj40DY

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2020. december 14., hétfő

Advent a Darvasban 2. rész https://youtu.be/iL95VIvpJOc

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2020. december 8., kedd

Advent a Darvasban 1. rész: https://youtu.be/x2qFySSnE90

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2020. december 1., kedd

Az 56-os iskola ünnepség:

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2020. október 22., csütörtök

Kedves Kollégánk, Tanár Úr! Pista bácsi! Egy igazán színes egyéniséget ragadott el közülünk a gyilkos kór. Ó, igen:...

Közzétette: Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola – 2020. október 15., csütörtök
Az alábbi linkre kattintva letölthető a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola Járványügyi készültséget kezelő intézkedési terve

Intézkedési terv

Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola Virtuális Kiállítás 2020
Tisztelt Szülők!
Ütő tanszak indul szeptembertől a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskolában:

Kedves Szülők! A tanulók részére kiadott tartós tankönyveket kötelező leadni az iskolában. Ezzel egyidőben tanszervásárt szervezünk, melyen a jövő tanvre szóló füzetcsomagokat illetve tanszereket vásárolhatják meg kedvezményesen. A különleges tanrendre való tekintettel az egyes évfolyamokat az alábbi időpontokban várjuk: 2020. június 9. 7-8. évfolyam, június 10.: 5-6. évfolyam, június 11.: 3-4. évfolyam, június 12.: 1-2. évfolyam. A tankönyvek leadása és a tanszervásár mindennap 8-18 óráig tart! Megérkeztek az iskolába a magazinok, könyvek! A szülők, gyerekek a tartós könyvek leadásakor vegyék fel a 3as teremben a magazinokat könyveket, amiket már kifizettek! A magazin első oldalába van rakva az ajándék mindkét magazinban! (tetkó, hűtőmágnes).
Tisztelt leendő elsős szülők! Az alábbi pdf dokumentumban megtalálható az 1. osztályosok számára összeállított eszközlista letölthető, kinyomtatható formában!

Eszközlista 1.osztály

Letöltéshez kattintson a címre!

Beiratkozási tájékoztató a 2020/2021-es tanévre
KATTINTSON A CÍMRE!!!

NAGYON FONTOS HIVATALOS TÁJÉKOZTATÓK!!!

KATTINTSON A CÍMEKRE!!!
Szülői tájékoztató: 2020. március 24.
SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ 2020. március 13.
AMIT A KORNAVÍRUSRÓL TUDNI KELL - MINDEN EGY HELYEN...
A Kecskeméti Tankerület tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatban!

<
A Kecskeméti Tankerület Sajtóközleménye
A Darvas Iskola Diákjaiért Oktatási Alapítvány Közhasznúsági jelentése a 2012. évről
A Darvas Iskola Diákjaiért Oktatási Alapítvány Közhasznúsági jelentése a 2011. évről
A Darvas Iskola Diákjaiért Oktatási Alapítvány Beszámolója a 2011. évrőlVissza a lap tetejére